Edvard Munch, “Selvportrett på glassverandaen”, 1930-33

By Lin Stafne / February, 18, 2012 / 0 comments

Edvard Munch, "Selvportrett på glassverandaen", Munch-museet, MM 446 ©Munch-museet/Munch-Ellingsengruppen/BONOEdvard Munch, Selvportrett på glassverandaen, 1930-33

Gjennom hele sitt liv malte Edvard Munch en rekke selvportretter. Akkurat nå vises maleriet “Selvportrett på glassverandaen” (MM M 446) i utstillingen “Der moderne Blick” i Schirn Kunsthalle i Frankfurt. Samtidig vises to andre versjoner av motivet (MM M 242 og MM M 245) på Munch-museet i Oslo i utstillingen “Fornemmelser for snø”. I de sistnevnte maleriene kombinerer Munch bruk av olje og fargestifter.

I motsetning til den litt stive komposisjonen i det øverste bildet, ser vi i bildet nedenfor at han eksperimenterer mer med perspektivet. “De to selvportrettene på glassverandaen av den aldrende kunstneren (som er utstilt på Munch-museet. red.anm.) er laget som om Munch fortløpende tar bilder av seg selv på forskjellig avstand”, skriver kurator Petra Pettersen i utstillingskatalogen (s.51). Kanskje nok et eksempel på den moderne Munch?

Videre kan vi lese – og denne beskrivelsen kan kanskje omfatte alle de tre bildene: “Den kalde vinteren synes intens bak verandavinduet. Munch bruker samme kjølige palett på kroppen som på den frosne naturen. Selve ansiktet, med munnvikene bøyd ned i et misfornøyd uttrykk, er malt i oransje, med rødt i detaljene. Den røde malingen aksentuerer ørene sterkt i begge bildene. Kunstneren utleverer sin sinnstilstand av irritasjon og oppgitthet i disse to øyeblikkportrettene.”